Spoor van de Ploeg

Mijn lief geniet er altijd van, mooi geploegde akkers, glanzende lange ruggen aaneengesloten kleigrond in het najaar. Een mooie lucht daarachter met aan de horizon een dorp of de Waddenzee dijk maakt het plaatje compleet.

Een boer geniet er van om zijn akkers mooi te maken, in het voorjaar strakke rechte lijnen van de aardapelruggen, rechte rijen met bieten. In het najaar een mooi geploegde akker met glanzenden ruggen klei.
Maar wij hebben hier in Groningen nog een bekend fenomeen welke als naam de Ploeg voert.

PloegenPloegen het omwoelen van de aarde, iets ontginnen, dat was de inspiratiebron voor de naam van de Kunstkring De Ploeg door Jan Altink, een van de oprichters van deze groep.

Er was niet zoveel te doen op kunstgebied, daarom moest er in Groningen iets omgewoeld worden. Zo start deze groep in 1918 op initiatief van kunstenaars, Jan Altink, Jan Wiegers, Johan Dijkstra, Willem Reinders en H. Benes.

Samen op weg naar nieuwe wegen in de schilderkunst die te veel werd geleid door oude tradities. En dat doen ze met succes tot aan de dag van vandaag.

Misschien sla jij door de huidige crisis een nieuwe weg in voor je vakantie. Plan je nu een vakantie in Nederland. Wil je, je beeld omwoelen van bijvoorbeeld de Provincie Groningen, iets nieuws ontdekken?
Volg dan het spoor van de Ploeg leden, op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor je vakantie.

In Uithuizermeeden zijn de volgende sporen van deze kunstenaarsgroep te vinden.

Museum Het Behouden Blik, Hoofdstraat 99 Ploeg Tjoklat pastilles
Wereldberoemd in Nederland is de blikverpakking van Tjoklat chocoladepastilles. Wist je dat dit beeldmerk is ontworpen door Jannes de Vries? Het museum presenteert speciaal een overzicht van de commerciële ontwerpen van de hand van deze Ploegschilder.

Op het rode plein van Uithuizermeeden dat de naam draagt van onze prominente Meister (=bewoner van Uithuizermeeden), Ir. Johan van Veen, staat het borstbeeld dat in 1979 is gemaakt door Onno de Ruijter. Op het informatiepaneel bij het beeld lees je meer over hem.

Ploeg WdM door Johan DijkstraMonument Willem de Mérode op de Vlasakker
Naast het monument staat vanaf komende zomer een informatiepaneel over het leven en werk van de schrijver en dichter Willem de Mérode. Het portret van De Mérode is in 1923 getekend door Johan Dijkstra die meerdere boeken van de schrijver van kenmerkende illustraties voorzag.

Aan de Hefswalsterweg 43 staat het geboortehuis van Johan van Veen. Het pand is nog altijd in gebruik als woonhuis. De gevelsteen herinnert aan zijn prominente bewoner. Bij deze boerderij vind je meer informatie over Johan van Veen en zijn connectie met Johan Dijkstra, schilder en lid van de Groninger Ploeg. Dijkstra was getrouwd met de zus van Johan en schilderde op deze locatie het schilderij ´De rustende zichters´.

 

 

Overnachten in deze schilderachtige omgeving?
Wil je net als de kunstenaar van de Kunstkring De Ploeg creativiteit combineren met ontspanning.
Dan is een overnachting in de Ploegkamer een aanrader.
In de voetsporen van kunstkring De Ploeg…….
Ploeg boerderij van Veen
Wij heten je welkom voor een heerlijke overnachting inclusief ontbijt in onze ruime Bed & Breakfast. De kamer heeft een eigen badkamer en is ingericht in de stijl van de Groninger Ploeg.
Bij aankomst ontvangen we je met een vers kopje koffie of thee en natuurlijk een plak Groninger koek.
• Je krijgt een routebeschrijving voor het arrangement inclusief plattegrond
• Gids De Ploeg Hotspots
• Entree museum Het Behouden Blik + koffie of thee
• Bezoek Boerderij van Veen

Totaalprijs arrangement, één overnachting incl. activiteiten, ontbijt, toeristenbelasting te reserveren aankomst maandag tm donderdag.

  • € 55,-- per persoon

Suggestie extra activiteit voor een langer verblijf.
Bezoek aan de vaste collectie Ploegschilderijen van het Groninger Museum, makkelijk met de trein, het station is 1 km vanaf onze boerderij en van het hoofdstation loop je zo het museum in. 
Gratis fietsroute langs 2 hotspots van de Ploeg, in Warffum, waar het Schilderij 'Warffum met rode maan', van Ekke Kleima vermoedelijk is ontstaan en 'Het witte paard' van Jan Altink aan het fietspad langs het Boterdiep tussen Middelstum en Kantens.

Totaalprijs arrangement, twee overnachting incl. activiteiten, ontbijt, toeristenbelasting te reserveren aankomst alle dagen van de week.

  • € 161,-- kamer met 2 personen, iedere extra nacht € 80,50
  • € 108,-- kamer voor 1 persoon, iedere extra nacht  € 54,--

Wil je niet slepen met een eigen fiets, wij verzorgen in samenwerking met Lietmeijer Tweewielers, goede huurfietsen voor je, die klaar staan bij ons op de Lentemaheerd. 
8 euro voor een fiets met versnellingen en 15 euro voor een e-bike, bij huur voor 1 dag is er een toeslag van 5 euro per fiets.


 

Heerlijk genieten

van de geweldige omgeving

Heerlijk genieten

van de geweldige omgeving

heerlijk genieten

van de geweldige omgeving

Heerlijk genieten

van de geweldige omgeving